Değişim Liderliği günümüzün hızla değişen ve gittikçe daha karmaşık hale gelen iş çevrelerinde başarı için temel yetkinliklerden birisidir. Değişim Liderliği programı değişime ayak uydurmanın ötesinde ona önderlik ve öncülük ederek bulunduğu pazarlarda liderlik hedefleyen organizasyonlar için tasarlanmıştır.
Değişim Çincede kriz anlamına gelmektedir ve iki sembolün beraber kullanımı ile ifade edilir; bunlardan birincisi “gizli tehlike”, ikincisi “potansiyel fırsat” anlamındadır. Değişimin organizasyonunuz için hangi anlama geldiği sadece değişimin mekanizmalarının ne kadar iyi yönetildiği ile değil fakat çalışanlarının liderlik kalitesi ile de bağlantılıdır.
Unutmayınız ki
“İnsanlar değişmedikçe organizasyonlar değişmez!”
Organizasyonlar rekabet avantajını devam ettirebilmek için değişen ihtiyaçları anlamak ve öngörü ile cevap verebilmek zorundadırlar. Herhangi bir objektif yaklaşım “değişim” çalışmaların son yirmi yılda inanılmaz boyutlara ulaştığını rahatlıkla görebilir. Güçlü makro-ekonomik kuvvetler şirketlerin daha kaliteli ürün ve hizmetler sunarken maliyetleri düşürmeleri, büyümek için yepyeni fırsatlar belirlemeleri ve karlılık ile üretkenliği arttırmak yolundaki çalışmalarını hızlandırmaları konularında sıkıştırmaktadırlar.
Değişim çalışmalarının birçok organizasyona değer kattığı görülmektedir. Ancak bu çalışmalar, hepimizin kolaylıkla düşebileceği çeşitli tuzaklar sonucunda birçok organizasyonda hüsranla sonuçlanmış veya en azından beklenen faydaları sağlayamamıştır. Problemlerin temelinde stratejik hatalar ve sistem problemlerinden ziyade, insan faktörünün göz ardı edilmesinden kaynaklanan sıkıntılar yatmaktadır.
Program süresince değişim yönetiminde kullanılan çeşitli metot ve yöntemler, gerçek hayattan örnekler ve vaka çalışmaları ile birlikte verilmekte, ilgili yetkinliklerin ölçülebilmesine olanak sağlayan çeşitli psikometri testleri kullanılmaktadır. Değişim liderliği yetkinliğinin geliştirilebilmesi için çeşitli ipuçları ve denenmiş başvuru kaynakları da program sırasında katılımcılara verilmektedir.
Programın +1 günlük kısmında ise gerçekleştirilecek workshoplar ile organizasyonun değişime yaklaşımı, geçmişte yaşanan tecrübelerden alınan dersler incelenmekte, katılımcıların kendi bakışlarından öngörebildikleri değişim alanları tespit edilmekte, değişime yaklaşım gridi çıkarılmakta ve bunlarla ilgili gelişim planları yapılmaktadır.