Koçluk Hizmetlerimiz
Uzmanlıklarımız
Koçluk Nedir?
Koçluğun Tarihçesi
Koç kelimesi (Coach), Macaristan’da 1300’lü yıllarda Kocs kasabasında üretilen vagon şeklinde taşıma araçlarına verilen Koçsi kelimesinden doğmuştur. Bir kişiyi bir yerden bir başka yere götüren araç anlamına gelir.
Koçluğun kavramsal gelişimi çok eskilere dayansa da profesyonel anlamda koçluk 1960’lı yıllara dek rafa kaldırılmıştır. 1960’lı yıllarla beraber spor alanında koçluk yerleşmeye başlamıştır.
1974’de yayımlanan Timothy Gallway’in “The Inner Game of Tenis” adlı kitabı kişisel performansa dair yeni bir yaklaşım oluşturmuş ve bu yeni yaklaşım; performansın odağını sporcunun fiziksel aksiyonlarından zihinsel yapısına kaydırmıştır. Daha sonrasında bu felsefe, sadece sporcuların performansını arttırmak için kullanmaktan çıkıp her alanda kişilerin performanslarını geliştirmek için kullanılmaya başlanmıştır.
1970 ve 1980’li yıllara gelindiğinde koçluk iş dünyasına girmeye başlamıştır. Firmalar ilerleme konusunda zorluk çekmeye başladıklarında gelişim için yeni arayışlara girmişlerdir ve sonunda organizasyonun tamamını ileriye taşıyabilecek, yöneticilerin kişisel becerilerine uygun metotları kullanan “koçluk”la tanışmışlardır. Günümüz anlamında ilk kez Dr. Dick Borough, 1985 yılında kendi liderlik tarzını tanımlamak için Koç terimini kullanmıştır.
Koçluk, özellikle İngiltere ve Amerika’da gündeme gelmiştir ve yöneticilerin performansının arttırılması sürecinde koçluktan faydalanılmıştır. 1990’lı yıllara gelindiğindeyse koçluk mesleği birçok uzmanlık koluna ayrılmış, popülaritesi artmıştır. Bu yükselişin temelinde ise koçluk desteği ile ortaya çıkan başarılı ilerleme bulunmaktadır.
Türkiye’de ise koçluk faaliyetleri 2000’li yılların başında uygulanmaya başlanmıştır ve hızlı bir şekilde gelişim sürecine girmiştir.
Koçluk mesleği ülkemizde yeni yeni uygulanmaya başlanıyorken doğal olarak mesleki anlamda pek fazla tanınırlığı yoktu. Zamanla, yapılan çalışmalar neticesinde koçluk, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bir meslek olarak kabul edilmiştir ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) koçluğun standartlarını belirleyen 6. Derece Ulusal Meslek Standardını yayınlamıştır. Böylece, 22.05.2013 Tarih ve 2013/41 Sayılı Kararı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu onayıyla koçluk, Türkiye’de resmi anlamda meslek statüsünü kazanmıştır.
Koçluk Ne Değildir?
- Eğitim veya Öğretim değildir zira Eğitim / Öğretim,
Bir öğretmen ya da eğitimcinin çalışma veya tecrübeler vasıtasıyla elde etmiş olduğu bilgileri bu konuda ihtiyaç duyan(lar)a aktarmasıdır.
- Danışmanlık değildir, zira Danışmanlık,
Öğrenilmiş bilgi, alınmış eğitimler ve tecrübeleri vasıtasıyla konularında uzmanlaşmış kişilerin bunları ihtiyaç sahiplerine aktardığı, onlara yardımcı olduğu ve önerilerde bulunarak yol gösterdiği bir hizmettir.
- Terapi veya Psikoterapi de değildir zira Terapi ya da psikoterapi,
Kişinin geçmişinden kalmış izler sonucu bugün göstermekte olduğu davranışları incelerken, söz konusu geçmişe giderek, bu semptomların nedenlerini araştırır ve kişiye sunar.
Peki o zaman Koçluk Nedir?
Profesyonel koçluk, nitelikli bir koç ile bir birey ya da takım arasında, kendilerinin belirlediği hedefler temel alınarak sıra dışı sonuçların elde edilmesini sağlayan profesyonel bir ortaklıktır. Koçluk sürecinde bireyler, kendi sonuçlarına ulaşmak için gerekli olan beceri ve hareketlere odaklanır.
Koç müşterisini dinleyerek, konu ile ilgili olasılıklar geliştirmek ve müşterinin yapması gereken hareketleri belirlemeye yardımcı olabilecek kavram ve ilkelere kendi gözlemlerini ve sorularını da ekleyerek yöntemi oluşturur. Görüşmelerin odak noktasını birey ya da takım belirler. Koçluk süreci ile en etkili hareketleri desteklemek için gereken açıklığa ulaşılır. Koçluk bireylerin ya da takımların gelişimlerindeki ivmeyi, daha etkin seçimler yapmalarını sağlayacak güçlü odaklanma ve karşılarına çıkan fırsatların farkına varmalarını sağlayarak, arttırır. Koçluk bireylerin şimdi nerede oldukları ve gelecekte olmak istedikleri yere ulaşmak için neler yapmak istedikleri üzerine yoğunlaşır. Koçlar, koçlukta elde edilen sonuçların kendi çabaları, koçluk becerileri, yaklaşım ve metotları ile desteklenen birey ya da takımlara ait eğilimler, seçimler ve hareketlerin sonucunda elde edildiğini bilir.
Kısacası Koçluk; Sahip olunan iç potansiyeli, değişime, gelişime, eyleme ve başarıya dönüştürme sanatıdır.
Koç, bu mecradaki ray, kişi ise lokomotiftir.
Koçluğun faydaları nelerdir?
Koçluk ilişkisine girmiş bireyler iş ve özel yaşamlarındaki rollerinde kişisel girişim ve fırsatlar karşısında yeni bakış açıları, gelişmiş düşünce ve karar verme becerileri, gelişmiş kişisel etkinlik ve artan güven duygusu deneyimleri ile karşılaşırlar. Kişisel etkinliklerini geliştirmek üzere verilen sözle tutarlı olarak verimlilik, iş ve özel hayatta kişisel tatmin konularında takdir edilir sonuçlar ve kişisel hedeflerde başarı beklentileri yüksek olmalıdır.
- Bireysel hedefler belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşılmasına yardımcı olur, bireyler ölçülebilir ve net hedefler belirleyebilirler.
- Bireylerin kendilerine olan güvenlerini arttırmalarına yardımcı olur.
- Etkili iletişim yetenekleri geliştirmelerine yardımcı olur, diğer bireylerle sürdürülebilir ilişkiler geliştirmelerine destek olur.
- Kariyer hedeflerine ulaşmaları sürecinde yardımcı olur, hedeflerine ulaşma sürecinde iş ve özel yaşam dengesi kurmalarına destek olur.
- Öz farkındalığı arttırarak bireyin içsel gelişimini destekler.
Koçluğun size uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Koçluğun size faydası olup olmayacağını belirlemek için öncelikle koçluktan ne beklediğinizi belirlemeniz gerekir. Eğer kişi arzu ettiği sonuç hakkında net bir fikre sahip değilse, koçluk ortaklığı bu sonuca daha kolay ulaşmak için bir strateji geliştirmek üzere kullanılabilecek iyi bir araç olabilir.
Koçluk bir ortaklık olduğu için, ortaklık yapmanın kayda değer olup olmadığını, başka bakış açılarını öğrenmenin ne kadar faydalı olacağını ve yeni bakış açılarını değerlendirme konusundaki düşüncelerinizi kendinize sorun. Ayrıca kendinize iş ya da özel yaşamınızda ciddi değişiklikler yapmak için gereken zaman ve enerjiyi ayırmaya hazır olup olmadığınızı da sorun. Eğer bu sorulara cevabınız evet ise, koçluk sizin ilerlemeniz ve gelişmeniz için en uygun yoldur.
Kişilerin bir koçla çalışmak istemelerinin genel nedenleri nelerdir?
Bir bireyin ya da takımın bir koçla çalışmak istemesinin nedenleri aşağıda listelenmiştir. Tabii ki bu liste genişletilebilir:
- Kazanılacak bir durum vardır (bir meydan okuma, gerilimli bir hedef ya da fırsat), ve çok acildir, mecburidir, ilginçtir ya da bunların hepsidir;
- Bilgi, beceri, güven ya da kaynaklarda bir eksiklik vardır;
- Büyük bir değişim gereklidir ve zamana karşı hassastır;
- Sonuçları hızlandırma isteği vardır;
- Bir başarısızlığın nedeni olarak iş ya da özel yaşamda bir düzeltme yapılması gereklidir;
- Birey, kişisel hedeflerine ulaşmakta etkili ya da destekleyici ilişkiler kuramaz;
- Belirginlikte eksiklik bulunmaktadır ve yapılması gereken seçimler vardır;
- Birey son derece başarılıdır ve başarı artık bir soruna dönüşmeye başlamıştır;
- İş ve özel yaşam dengesi bozulmuştur ve bu da istenmeyen sonuçlar yaratmaya başlamıştır;
- Kişi kendi içindeki güçlü yönleri ve bunları en iyi nasıl geliştireceğini belirlememiştir;
- Birey iş ve özel yaşamının daha basit, daha az komplike olmasını istemektedir;
- Daha iyi organize olma ve kendi kendini daha fazla yönetebilme ihtiyacı vardır.
PEAK COACHING
Tüm bu koçluk türleri arasında, Kurumsal Koçluğu hedefler. Ağırlıklı hedef önce kişinin ardından da kurumun kazanmasıdır. Peak Coaching kişinin tercihine bağlı olarak, asıl olarak kişinin kurumsal performansına odaklanırken olası kişisel engellerine, yaşamı içinde oluşturması gereken dengelere önem vererek Yaşam Koçluğuna da dokunur. Amaç kişinin hedeflerine ulaşabilmesi için ray olabilmektir.
Neden PEAK COACHING?
- Kurumsal deneyimli uzman kadro
- Sürekli erişilebilirlik
- Kişiye Hitap Eden Koçluk Yaklaşımı
- Sonuca Yönelik Koçluk Yöntemleri
- Her Adımda Birlikte Hareket
- Kişisel Gelişim Desteği
- Zorlanılan Alanlarda Mentörlük Desteği
- Samimi ve İçten Yaklaşım